조금 오래된 책이지만 “한국인이 반드시 일어설 수밖에 없는 7가지 이유”라는 책이 있습니다. 그 책의 277페이지에 ‘콩나물 국밥에 담긴 철학’이란 제목의 글이 있습니다. 전주 시장 한복판에 자리잡은 아주 조그마한 포장마차 같은 콩나물 국밥집 이야기입니다. 이 집은 콩나물 국밥 한가지만 하기 때문에 뭘 먹을까 고민할 필요도 없고, 식당에 들어가서 자리가 있으면 들어가서 비좁은 공간에서 아주머니가 내주는 국밥을 먹으면 되는 식당입니다.
어느날 이 책의 저자가 지인들과 함께 이 국밥집에서 식사를 하는데 순서가 되어서 자기 앞에 나온 국밥을 예의상 일행중에 나이가 많은 분에게 양보를 했답니다. 그랬더니 국밥 집 아주머니가 호통을 치시면서 “손님보고 손님에게 맞게 국을 준비했으니 옮겨놓지 말라‘고 하셨습니다. 그러니까 이 주인 아주머니께서는 손님의 얼굴 모양, 키, 체격등을 보면서 식성과 분량을 맞춰 마치 한의사가 보약을 짓는 것 같았다고 합니다. 맛도 있었겠지만 손님에 따라서 양념을 다르게 배려하는 주인 아주머니의 사랑과 정성이 담겼으니, 사람들이 좁은 공간에서 줄을 기다리는 이유였던 것 같습니다.
’국물은 한 솥에서 꺼내더라도 양념만은 조금씩 다르게 쳐 주는 것‘ 이 대목이 제 눈을 사로잡게 했습니다.
국밥 한 그릇을 만들어 파시는 아주머니께서도 손님에 맞는 양념으로 대접하는데 나는 과연 목사로서 예배당에 모여 설교를 듣는 성도님들 한 분 한 분의 취향과 성격을 파악하면서 설교를 준비하고 있는가? 하는 반성을 하게 되었습니다.
올리브 교회에 와서 하나님의 말씀을 전한지도 벌써 10개월 째로 접어들고 있습니다. 이제 제법 성도님들의 성향을 파악해 가고 있는데 저의 건강상의 문제로 이 교회를 떠나야 한다고 생각하니 참 많이 죄송할 뿐입니다. 조금 더 하고 싶은데... '순간 모세가 가나안 땅을 내려다보면서 숨을 거두었던 느보산의 장면이 눈에 들어왔습니다.' 이 다음에 나는 무슨 글을 남겨야 할지 타이핑할 자신이 없어졌습니다..... 그렇게 하와이에서의 목회가 나의 마지막 사역지라고 생각할 뿐.... 지금은 아무 생각이 없습니다.
"Unable to see it through to the end..."
There is a slightly old book titled "Seven Reasons Why Koreans Must Inevitably Rise Again." On page 277, there is a passage titled "The Philosophy Contained in Rice in Bean Sprout Soup." It tells the story of a tiny food stall-like restaurant located in the center of Jeonju Market, specializing in just one dish—rice in bean sprout soup. Since this restaurant serves only that one dish, there is no need to ponder what to order. If a seat is available, you simply take it and eat the rice soup served by the lady in the cramped space.
One day, the author of this book was dining there with acquaintances. When his turn came, he received his rice soup but, out of courtesy, he offered it to an older member of his group. At that moment, the restaurant’s owner sternly rebuked him, saying, "I have prepared the soup specifically for each customer, so please do not switch it." It turned out that the owner carefully observed each customer’s face, height, and build to tailor the seasoning and portion size, much like a traditional herbal doctor preparing a custom prescription. The food was undoubtedly delicious, but what truly captivated people was the love and care the owner put into adjusting the seasoning according to each customer’s preference. That, perhaps, was the reason why so many people patiently waited in line despite the cramped space.
The phrase "Even though the broth comes from the same pot, the seasoning is adjusted slightly for each person" caught my attention.
If even a restaurant owner making a simple bowl of rice soup takes the time to tailor it to each customer, then as a pastor, am I truly preparing my sermons with an understanding of the preferences and personalities of each congregant who gathers in the church to listen? This thought led me to self-reflection. It has now been ten months since I began preaching God's Word at Olive Church. I have gradually come to understand the tendencies of the congregations, and it pains me deeply to think that I must now leave due to my health issues. However, I sincerely look forward to a more outstanding pastor coming to serve, who will prepare a rich and nourishing spiritual feast for the congregations.
"For a moment, the image of Moses looking out over the land of Canaan from Mount Nebo before taking his last breath came to my mind.
And then... I found myself unable to type another word.
It was in that stillness that I accepted that perhaps Hawaii would be the final place of my ministry.Right now, my mind is blank. There are no more thoughts—just quiet."